טיפולים לחולי אלצהיימר שאתם צריכים להכיר
חולי האלצהיימר והדמנציה ממש לא צריכים להישאר שקופים, כאשר כיום ישנם טיפולים ומסלולים רפואיים עבור חולי דמנציה בשלבים מתקדמים שכדאי להכיר, ואשר בהחלט יכולים לשפר את איכות החיים שלהם ושלכם בהתמודדות עם מחלות מורכבות אלו
כעשרה אחוזים מבני ה-65 ומעלה בישראל לוקים בסוג כלשהו של דמנציה, שהנפוצה בהם היא מחלת האלצהיימר. אך למרבה הצער רובם לא מקבלים את מלוא המענה הטיפולי הקיים והמיטיב, כאשר בני המשפחה והמטפלים העיקריים נותרים אובדי עצות למול התקדמות המחלה והפגיעה באיכות החיים של החולים. הסביבה הביתית המוכרת, במיוחד למתמודדים עם דמנציה, מספקת מקור לרגיעה קוגניטיבית ונפשית ושיפור באיכות החיים, כשהיום אפשר גם לקבל את הטיפול הרפואי הנדרש, בבית.
פתרונות של אשפוז בית לחולי דמנציה ואלצהיימר קיימים בישראל והם בהחלט יכולים לספק מענה רפואי וטיפולי ראוי, מקצועי ומכבד עבור לא מעט מהחולים ובני משפחותיהם.
דמנציה, על סוגיה השונים, היא אחת המחלות הניווניות השכיחות ביותר ונחשבת כאחת המגיפות המהותיות של המציאות הנוכחית, מציאות של תוחלת חיים ארוכה מאוד לצד התקדמות הרפואה בהארכת חיים. מחלות דמנציה, כגון אלצהיימר, גופיפי לוי ועוד, מאופיינות בפגיעה הדרגתית ומשמעותית ביכולות הקוגניטיביות של החולים ובשלבים הסופיים פגיעה מהותית בתפקודים מוטוריים שונים – כאשר מדובר על מחלה חשוכת מרפא.
התקדמות המחלה והירידה בתפקודים מקשות על חולים עצמם ועל יקיריהם. בשלבים המתקדמים של מחלות הדמנציה נדרש טיפול צמוד, ולרוב המשפחה נאלצת לאשפז את יקירם החולה במוסד, כשהוא רחוק מהם ומהסביבה המוכרת והמרגיעה.
בשורה לחולי דמנציה ובני משפחתם – אשפוז ביתי במימון קופות החולים
צבר רפואה, בית החולים בבית הגדול בישראל, מעניקה מזה מספר שנים שירות הוספיס בבית לחולי דמנציה, ותמיכה במשפחות. השירות ניתן במימון מלא של קופות החולים, ללא עלות למטופל, וללא תלות בביטוחים משלימים או פרטיים. השירות הווה מעטפת מלאה של צוות רב מקצועי, הכולל רופא/ה, אח/ות ועובד/ת סוציאלי/ץ המגיעים לבית המטופל לביקורים קבועים, וזמינים עבורו ועבור משפחתו טלפונית 24/7 בכל ימות השנה. הצוות המשויך למטופל הוא קבוע, ומלווה אותו למשך כל תקופת הטיפול בבית. עבור כל מטופל נבנית תוכנית טיפול מותאמת אישית, בהתאם למצבו, לשגרת חייו ולהעדפות בני המשפחה.
בתוך שלל האתגרים שאיתם נדרשות להתמודד משפחות החולים ככל שהמחלה מתקדמת וההחמרה המתמשכת בתפקוד הפיזי והקוגניטיבי מתרחשת, האשפוז הביתי של צבר רפואה מספק גם מענה רגשי וסוציאלי לבני המשפחה. מכיוון שהצוות המטפל הוא קבוע, באופן טבעי נוצר חיבור וקשר משמעותי בין המשפחה לצוות. בני המשפחה מקבלים תמיכה רגשית, סיוע במיצוי זכויות, וכלים המסייעים להתמודד עם מצבו של יקירם, במטרה להפוך את המציאות המורכבת הזו לקלה ורגועה יותר.
ככל שהמחלה מתקדמת על המשפחה לבצע החלטות לא פשוטות כלל. ברגעים אלו, הקשר העמוק בין צוות אשפוז הבית למשפחת החולה, עם היכרות אמיתית בין הצדדים, מסייע לקבל הכוונה רלוונטית ומשמעותית ולקבל את ההחלטות הנכונות ביותר. החלטות אלו משלבות את רצון החולה, העדפה וצורך של המשפחה, הערכת המצב הרפואי וכן הלאה, מה שמאפשר בסיס איכותי ומוצק לקבל החלטות עם שלבי ההתדרדרות הבלתי נמנעים. החלטות כגון האם להשתמש באמצעי הזנה פולשניים, הגעה להסכמה לגבי דרך טיפול מתאימה ומיטבית וכן הלאה.
חולי הדמנציה לא נשארים שקופים
המודל של אשפוז ביתי לחולי דמנציה במסגרת הוספיס בית נולד גם על בסיס הנסיון הנצבר של צוותי צבר רפואה בהענקת טיפול פליאטיבי במסגרת הבית, ומתוך הבנה שהשהות בסביבת הבית, בייחוד עבור מטופלים אלה, מרגיעה, משמרת שיגרה, מפחיתה את הבלבול וחוסר ההתמצאות של המטופל, ואף מאטה את התדרדרות המחלה. הטיפול בבית מספק למטופלים ולבני משפחתם סביבה איכותית, נעימה ומכבדת יותר לקראת סוף החיים, בייחוד לאור העובדה שבמערכת הבריאות עצמה קיימת מצוקה בהתמודדות עם חולי דמנציה ומתן הטיפולים הנדרשים.
בהיעדר מדיניות ברורה לזיהוי חולים והענקת טיפול מותאם אישית, מטופלים דמנטיים רבים נשארים שקופים ולא מקבלים את המענה הרפואי והנפשי אותו הם צריכים וגם לא מטופלים ע"י צוותים הזמינים לסוג זה של מחלה ניוונית. עבור חולים אלו, לא רק שקשה מאוד להעריך את מצבם כשהם שוהים בבית, אפילו אם מטפל עיקרי קבוע וגם לרוב, כאשר הם כבר אכן מגיעים לאשפוז בבית חולים, מצבם מתדרדר במהירות. ולכך נוסף המחסור במיטות אשפוז ובכוח אדם בבתי החולים. התוצאה היא שחולי הדמנציה הופכים לשקופים, דווקא כאשר הם במצב הפגיע ביותר. כך שהצורך בפתרונות אשפוז ביתיים לחולי דמנציה הוא קריטי.
הוספיס בית לחולי דמנציה ואלצהיימר מפחית את העומסים על חדרי המיון, המחלקות הפנימיות ובתי החולים הסיעודיים, כאשר לצד ההקלה המבורכת הזו על המערכת הציבורית החולים עצמם מקבלים מענה רפואי וסוציאלי טוב יותר במסגרת האשפוז הביתי. לכן גם משרד הבריאות מקדם את המגמה ומפנה עוד ועוד משאבים לפיתוח שלה ולהגברת השימוש בחלופת האשפוז הביתי לחולי אלצהיימר ודמנציה, כך שיותר חולים יוכלו לקבל את הטיפול הביתי המקיף. במודל אשפוז הבית, אין באמת גבול למיטות האשפוז ובהחלט אפשר כיום לספק מענה רפואי וטיפולי מעולה גם בסביבה הביתית, עם צוותים מקצועיים בזמינות גבוהה. אופציה טיפולית זו גם מסייעת לבני המשפחה וגם מעניקה לחולים עצמם את סביבת המחייה המכבדת, הנעימה והעוטפת ביותר בשלהי חייהם.
קרדיט תמונה: צבר רפואה