תשכחו מזה: המומחית של כללית סמייל מנפצת 10 מיתוסים על שיניים
אנשים רבים נוטים להאמין בתפיסות שגויות לגבי השיניים שלהם, וזה יכול להיגמר בכאב שהולך ומתגבר ועד עששת ואובדן שיניים. ד”ר אורה זלצמן, המנהלת הרפואית במרחב דרום וירושלים בכללית סמייל מסבירה מה נכון ומה ממש לא
במרפאות השיניים של כללית סמייל ברחבי הארץ יש למעלה ממיליון ישראלים שמקבלים טיפולי שיניים כאלה ואחרים מדי שנה, אני באופן אישי הענקתי טיפול לאלפי אנשים לאורך השנים, ובמשך הזמן הזה הבחנתי כי רבים מהמטופלות והמטופלים פוגעים בבריאות הפה והשיניים בגלל תפיסות ואמונות שגויות. אם זה בגלל מידע שגוי ברשת או פשוט ידע לא נכון שעובר בקהילה או במשפחה מדור לדור. הנה 10 מיתוסים שכאלה, והנה גם המידע האמיתי שחשוב לדעת לגבי כל אחד מהם:
- "אין טעם לצחצח או לטפל בשיניים נשירות (שיני חלב) הן בין כה וכה יתחלפו"
בשתי מילים – טעות גדולה. חשוב מאוד לשמר את המשנן הנשיר בתקופת הילדות ובמיוחד בתקופה שבה השיניים הקבועות מחליפות את הנשירות. הזנחה של הטיפול עלולה לפגוע בנבטי השיניים הקבועות ולגרום לבעיות בריאותיות ואסתטיות. חינוך לצחצוח נכון ישרתו את הילדים לשנים רבות, וזהו הרגל שקשה מאוד לסגל ככל שגיל הילד עולה. מיותר לציין כי הזנחה של היגיינת הפה יכולה להוביל לריח רע מהפה, לבעיות בדיבור, בלעיסה ולרגישות בפה ובשיניים, ואף לזיהומים קשים שיביאו עד לאשפוז של הילד.
- "בשביל מה צריך לבצע צילום רנטגן לשן, הרי רואים שיש בה חור"
כדי לאבחן מה הטיפול הנדרש לא ניתן להסתמך רק על הדיווח של המטופל (התלונות יכולות להיות: כאב, שבר, חור בשן, נפיחות, הפרשות, אודם וכדומה). בפועל, על מנת שנוכל לבנות תוכנית טיפול מותאמת יש צורך בבדיקה קלינית ובהשלמת הבדיקה על-ידי תצלום רנטגני מקומי. לעיתים המידע המתקבל בצילום ההדמיה מכוון אותנו לשן אחרת לגמרי מהשן שעל פי תלונת המטופל היא המוקד לבעיה. וברור שלפני כל טיפול חייב להיות לפני הרופא המידע המלא.
- "תעקרו לי את שיני הבינה – הן דוחפות את השיניים הקדמיות ומצופפות אותן"
בדומה למיתוס הקודם גם כאן נידרש לבדיקה מעמיקה יותר של מצב המשנן באופן כללי, ובחלק לא מבוטל מהמקרים יציע רופא השיניים פתרון טיפולי אחר במקום לעקור את שן הבינה. בעולם רפואת השיניים קיימות התוויות ברורות המנחות את הרופא מתי להמליץ על עקירה ועליו לבצע גם בדיקה פיזית וגם לצפות בצילומי הדמיה (רנטגן) של מצב השיניים כדי לקבוע אם המצב דורש התערבות שכזאת.
- "אני בהריון, לא כדאי שאגיע לטיפול שיננית"
גם כאן מדובר באמירה מוטעית. השינויים ההורמונליים המתרחשים במהלך ההריון יכולים להוביל לעלייה ברגישות בחניכיים ואף לדימום. זה מביא את הנשים ההרות לצחצח ביתר זהירות או אף להימנע מצחצוח השיניים או משימוש בקיסמים וחוט דנטלי. התוצאה של כל אלה תהיה צבירה של רובד ואבנית על גבי השיניים שמעודדים מצדם את הישנות הדימום. כדי לשבור את מעגל הקסמים השלילי הזה חשוב להגיע להדרכה דנטלית וניקוי השיניים אצל השיננית.
- "עשיתי שתלים, לכן אני לא צריך שיננית כי אין לי באמת שיניים"
לאחר ביצוע שתלים ושיקום חשוב מאוד לבצע ביקורת אצל רופא השיניים, אחת לשנה, וכן להגיע לטיפולי ניקוי אצל שיננית. סביב השתלים עלולה להתפתח דלקת ברקמה הרכה ואם לא מטפלים בה היא חודרת עמוק יותר גם לרקמת העצם בתוך הלסת שמעגנת את השתל.
- "יש לי סוכרת ואי אפשר לבצע בפה שלי שתלים"
לאנשים החיים עם סוכרת חשוב לשמור על הבריאות של איברים מסוימים כמו הרגליים, העיניים וכך גם השיניים. את זה יש לעשות כמובן באמצעות שמירה על היגיינת פה באופן קבוע, טיפולי תחזוקה וניקוי. אם חלילה מלבד הסוכרת מתרחש גם אובדן חלקי או מלא של השיניים אפשר להתקין שתלים דנטליים אצל מטופלים עם סוכרת מאוזנת לאחר בדיקה קלינית ורנטגנית של אחד מהמומחים בכללית סמייל.
- "לא יכול להיות שאני חורק/ שוחק/מהדק שיניים – אשתי אומרת שהיא לא נרדמת בגלל הנחירות שלי"
פעולות של הידוק, שחיק או חריקת שיניים (ברוקסיזם), גם אם למשך זמן קצר, גם אם בשינה או בערות גורמות להפרעות במערכת הלעיסה, לפגיעה במפרקים ולשברים בשיניים ומחייבות מעקב וטיפול.
- "לא צריך לעשות זריקה לילד, זו שן חלבית"
גם לשיניים נשירות יש עצב שעובר בתוך או ליד, וטיפול חודרני עלול לגרום לכאב אצל הילד בזמן הטיפול ואף לטראומה שתגרום לה או לו להירתע ואף הימנע מטיפולי שיניים בעתיד. לכן, בהתייעצות עם רופא השיניים, חובה לבצע אלחוש מקומי כדי לעבור את הטיפול בהצלחה ובחיוך.
- "חייבים לעשות כתר על כל שן שעוברת טיפול שורש"
השיקול לביצוע כתר או מילואה (השלמת שן) על שן שעברה טיפול שורש תלוי במספר גורמים, אך הוא לא בבחינת חובה. כדי לקבל את ההחלטה מתחשב הרופא בכמות חומר השן הכותרתי שנותר, מיקום השן בקשת השיניים ובמצב המשנן הסמוך או הנגדי. בכל מקרה טיפול שורש הוא לא סוף הטיפול, אלא שלב מקדים המחייב בהמשך לשחזר בדרך כלשהי את כותרת השן.
- "אין לי זמן לבוא לטיפולים, עדיף לטפל בכל השיניים בבת אחת בהרדמה כללית"
הזנחה של בעיות שיניים היא אירוע מתגלגל שמתחיל ללא תסמינים ויכול להיגמר בכאבים עזים, מחלות ודלקות חניכיים ועד אובדן השיניים. ככל שהמצב קשה יותר כך גם הטיפול יהיה מורכב יותר ולרוב גם יקר יותר. כדי לעבור טיפול שיניים (בסל הבריאות) בהרדמה כללית יש לעמוד בקריטריונים שהוגדרו במשרד הבריאות. טיפול שיניים בהרדמה כללית, בגלל חשש קשה מרופא שיניים (שאינו מוצדק) או תוך ניסיון לקצר זמנים, אינו מוצע במסגרת הסל.
ניתן לעשות טיפול בהרדמה כללית גם בכללית סמייל, אך צריך לבחור בקפדנות מתי לעשות זאת ומה תוכנית הטיפול הנדרשת. טיפולים שגרתיים ורגילים במרפאות ברחבי הארץ ללא הרדמה ימנעו לרוב הידרדרות מיותרת ומשלבים גם משוב מהמטופל, השותף לטיפול בו, על ההתקדמות וההסתגלות לתהליך וכך ניתן גם לבצע גם שיפורים ותיקונים מקומיים במידת הצורך.
למידע נוסף אתר כללית סמייל https://did.li/B9jOf